Antifouling

De meeste boten worden behandeld met antifouling. Dit betekent letterlijk: anti-aangroei, en gaat de aangroei tegen van bijvoorbeeld algen, wier en schelpen. De antifoulingbehandeling is voor iedere bootbezitter een aanrader. Aangroei heeft namelijk grote nadelen. Om te beginnen is het erg lastig om de aangroei van uw boot te verwijderen. Door het aanbrengen van een antifoulinglaag op uw boot, voorkomt u een urenlange schoonmaakklus en in sommige gevallen blijvende schade aan uw vaartuig. Maar het grootste nadeel van bootaangroei is dat de weerstand in het water omhoog gaat. Dit resulteert in een verhoogd brandstofverbruik en het schip reageert minder goed op aansturing. Zelfslijpende en harde antifouling boot werkt doorgaans maar 1 tot 2 seizoenen. Het is dus raadzaam dit geregeld aan te brengen. Gaat u antifouling voor uw boot kopen? Lees dan goed welk product het meest geschikt is voor uw boot.

Bekijk ook: International antifouling | Epifanes antifouling | Hempel antifouling

Sorteer op
Epifanes copper cruise antifouling
Koperhoudende antifouling voor zoet en zout water

Vanaf€ 34,92 Vanaf€ 28,86

Epifanes foul away antifouling
Kopervrije zelfslijpende antifouling voor zoet, brak en tijdelijk zout water

Vanaf€ 41,33 Vanaf€ 34,16

Werdol Kopervrij 0_75 ltr
Eroderende onderwaterverf

Vanaf€ 25,35 Vanaf€ 20,95

Hempel classic antifouling
Efficiënte, polijstende (erodeerbare) aangroeiwerende antifouling.

Vanaf€ 39,47 Vanaf€ 32,62

Hempel hard racing 0,75 liter
Harde antifouling

Vanaf€ 47,04 Vanaf€ 38,88

Hempel mille nct
Zelfpolijstende, zelfslijpende antifouling

Vanaf€ 55,85 Vanaf€ 46,16

Hempel mille xtra 0,75 liter
Zelfslijpende antifouling

Vanaf€ 45,16 Vanaf€ 37,32

Hempel Silic One 77450
Biocidevrije, high-solid, niet-aanhechtende coating

Vanaf€ 69,97 Vanaf€ 57,83

Hempel Silic one propeller Kit (2 x 0,375 ltr)
Aangroeiwerende laag voor scheepsschroeven
Speciale prijs € 64,11 € 52,98 Adviesprijs € 83,25
International Cruise One 5 liter
Zelfslijpende antifouling.

Vanaf€ 115,81 Vanaf€ 95,71

International interspeed extra antifouling
Harde antifouling voor zoet en zout/brak water.

Vanaf€ 46,63 Vanaf€ 38,54

International micron lz antifouling
Zelfslijpende antifouling voor zoet en brak/zout water

Vanaf€ 47,12 Vanaf€ 38,94

International Uni Pro
Polijstende Antifouling

Vanaf€ 140,08 Vanaf€ 115,77

Seajet 021 Eko
Biocidevrije, aangroeiwerende coating

Vanaf€ 27,36 Vanaf€ 22,61

Seajet 023 Teichi Antifouling 2_5 ltr
Zelfslijpende koperhoudende antifouling

Vanaf€ 93,85 Vanaf€ 77,56

Tenco bottomcoat brons 1 ltr
Aangroeiwerende onderwatercoating

Vanaf€ 18,71 Vanaf€ 15,46

16 items

per pagina

Voordelen van het gebruik van antifouling

Antifouling is een essentieel product voor booteigenaren die hun boot willen beschermen tegen aangroei en de prestaties en levensduur van hun boot willen verlengen.

 • Vermindert aangroei: antifouling helpt voorkomen dat algen, wier en schelpen zich op uw boot hechten.

 • Verbetert de prestaties: een schone romp zorgt voor minder weerstand in het water, wat resulteert in betere prestaties en een lager brandstofverbruik.

 • Beschermt de romp: aangroei kan de romp van uw boot beschadigen, wat kan leiden tot dure reparaties. Antifouling helpt de romp van uw boot te beschermen tegen schade.

Welke soort antifouling voor je boot kopen?

Er bestaat zelfslijpende antifouling en harde antifouling. Er zijn ook middelen die beide eigenschappen bevatten, zoals de Epifanes Copper Cruise. Verfgroothandel heeft ook professionele coatings en biocidevrije antifouling in het assortiment. 

Harde antifouling

Het principe van harde antifouling is dat de laag op de boot intact blijft, maar dat de werkzame stoffen er langzaam uitlogen. Dit type antifouling is uitermate geschikt voor boten die geregeld getrailerd worden. Voordeel hiervan is dat het onderwaterschip er optisch goed uit blijft zien. Een nadeel is dat na verschillende malen antifouling aanbrengen door de jaren heen, er een keer een moment komt dat de laag te dik is, en dit allemaal verwijderd dient te worden.

Harde antifouling binnen ons assortiment:

Zelfslijpende antifouling

Zelfslijpende antifouling schuurt zichzelf langzaam af door de wrijving met het water tijdens het varen. Als de onderlaag door de coating heen te zien is, is het duidelijk dat er weer een nieuwe laag aangebracht moet worden. Een zelfslijpende antifouling kan zowel over zelfslijpende, als harde antifouling aangebracht worden.

Zelfslijpende antifoulings binnen ons assortiment:

Biocide vrije antifouling

Een biocidevrije, high-solid, niet-aanhechtende coating die uithardt onder invloed van luchtvochtigheid. Een microlaag hydrogel op basis van siliconen zorgt voor een gladde, lage oppervlakte-energie-afstotende coating. Deze coating voorkomt dat organismen zich aan de romp en de schroef vastzetten, terwijl de siliconenpolymeren de zelfreinigende werking bevorderen.

Wat is de beste antifouling voor mijn boot?

Wat de beste antifouling is voor jouw boot, hangt af van verschillende factoren, zoals het type boot, het vaargebied, de watersoort (zout of zoet) en het gewenste onderhoudsniveau. De volgende vragen kunnen helpen om de juiste antifouling te kopen.

 • Hoe snel vaart je boot?

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de vaarsnelheid van jouw boot is, hoe gladder het oppervlak van de antifouling moet zijn om de beste prestaties te leveren.

Als je vaak op hoge snelheid vaart, kan een gladde, harde antifouling de beste keuze zijn. Deze antifouling kan een glad oppervlak behouden, zelfs bij hoge snelheden, en helpt de weerstand van het water te verminderen, waardoor uw boot efficiënter wordt en hogere snelheden kan bereiken.

Aan de andere kant, als uw boot meestal op lagere snelheden vaart, kan een zelfslijpende antifouling effectiever zijn. Bij lagere snelheden kan de antifouling voldoende aangroeibestendig zijn en een hogere weerstand tegen schurende effecten bieden, zoals die worden veroorzaakt door zeezout, zand of modder.

 • Waar vaart je boot?

Als u uw boot vaak in brak of zoet water vaart, en milieu is een belangrijk punt voor u, kunt u kiezen voor een biocidevrije antifouling. Voornamelijk de antifoulings op siliconenbasis zijn tegenwoordig meer dan geschikt voor dit gebruik, al kan een koperhoudende antifouling natuurlijk nog steeds prima voldoen. Vaart u regelmatig op zee? Ook dan is een siliconenantifouling een prima milieuvriendelijke keuze, maar is het gebruikelijker om een koperhoudende antifouling te pakken.

 • Type boot

Het type antifouling dat je nodig hebt voor jouw boot hangt af van het materiaal van de boot en het type antifouling dat het meest geschikt is voor dat materiaal.

  • Houten boten: Voor houten boten wordt vaak een harde antifouling aanbevolen, omdat deze beter bestand is tegen het schuren en slijten dat vaak voorkomt op houten oppervlakken.

  • Polyester boten: Voor polyester boten kunnen beide soorten antifouling gebruikt worden. Tip van Verfgroothandel: bouw eerst de lagen op met harde antifouling. Na 3-4 lagen harde antifouling (en dus 3-4 jaar in de toekomst) kunt u kiezen om verder te gaan met een zelfslijpende antifouling voor nog eens 4-5 jaar. Hierdoor kunt u 8-9 jaar verder gaan zonder een al te grote onderhoudsbeurt.

  • Stalen boten: Voor stalen boten wordt vaak een harde antifouling aanbevolen, omdat deze bestand is tegen de hogere wrijving en schuring die vaak voorkomt op stalen oppervlakken.

  • Aluminium boten: Voor aluminium boten wordt een antifouling aanbevolen die speciaal is ontworpen voor aluminium. Dit komt omdat sommige antifouling de corrosie van aluminium kan versnellen door een stofje dat koperoxide heet. De Interspeed Extra bijvoorbeeld is een koperoxide-vrije antifouling, die prima over aluminium kan mits de juiste primer gebruikt wordt.

 • Zit er al antifouling op je boot?

Is er eerder harde antifouling gebruikt? Dan kun je zowel zelfslijpende als harde antifouling gebruiken. Is er eerder zelfslijpende fouling gebruikt, dan kun je alleen nog maar zelfslijpende antifouling toepassen. Door naar het onderwatergedeelte van de boot te kijken, kan je soms het type antifouling herkennen. Een zelfslijpende antifouling heeft vaak een mat of dof oppervlak en kan kleine korreltjes hebben. Harde antifouling heeft vaak een glad en glanzend oppervlak. Dit zijn echter kleine details die moeilijk zijn om te spotten; de oudste truc in de doos is om een oude theedoek over het oppervlak te wrijven. Ziet u de kleur van de antifouling terug op de theedoek? Dan is het zelfslijpend. Zo niet, dan heeft u een harde antifouling.

Bij Verfgroothandel koop je A-merken waaronder Epifanes antifouling, Hempel antifouling en International antifouling

Door de overheid wordt verplicht dat een anti-fouling een goedkeuringsnummer heeft. Alle producten die Verfgroothandel verkoopt voldoen aan deze eisen. Echter, voor de professionele vaart zijn er andere eisen. Deze producten mogen wettelijk niet worden aangebracht op een pleziervaartuig, zoals een zeilboot. Bij controle kunnen pittige boetes uitgedeeld worden.

Welke kleuren antifouling zijn er?

Er zijn verschillende kleuren antifouling beschikbaar, waaronder:

 • Zwart: Dit is de meest populaire kleur antifouling, omdat het goed werkt tegen de groei van algen en schelpdieren.

 • Wit: Witte antifouling wordt vaak gebruikt op zeilboten omdat het helpt om de temperatuur aan boord te verminderen door het reflecteren van zonlicht.

 • Blauw: Blauwe antifouling wordt vaak gebruikt op jachten en pleziervaartuigen omdat het een mooie esthetische uitstraling heeft.

 • Rood: Rode antifouling wordt soms gebruikt omdat het minder snel verkleurt dan andere kleuren en dus een langere levensduur heeft.

 • Groen: Groene antifouling wordt soms gebruikt omdat het een natuurlijke uitstraling heeft en helpt om de boot beter te laten opgaan in de omgeving.

 • Grijs: Grijs is een neutrale kleur die geschikt is voor de meeste boten en schepen.

Wat kost antifouling?

Verfgroothandel biedt je de beste aanbieding antifoulings tegen de laagste prijs. 

De kosten van antifouling variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit, de hoeveelheid die je nodig hebt en de grootte van de boot of het schip dat je wilt behandelen. Over het algemeen kost antifouling tussen de €20 en €60 per liter, afhankelijk van het type.

Een boot heeft ongeveer 2-3 lagen antifouling nodig, en het is vaak nodig om de antifouling elke 1-2 jaar opnieuw aan te brengen. Voor een gemiddelde boot van 8-10 meter, zou u dus kunnen verwachten tussen de €200 en €600 te betalen voor antifouling.

Het is belangrijk om de kosten van antifouling te zien als een investering in de levensduur van uw boot of schip, omdat het de groei van mariene organismen voorkomt en de prestaties van uw vaartuig verbetert. Het is echter ook belangrijk om op de kwaliteit van de antifouling te letten en niet alleen op de prijs, omdat een goede antifouling uw boot beter zal beschermen en langer mee zal gaan.

Wilt u advies over het aanbrengen van antifouling? Wij helpen u graag verder.