Bestaat er overschilderbare kit? Over welke varianten kit kun je wel en over welke kun je niet schilderen? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.*


In de bouw is kit een fantastisch product… Alle kieren en naden kunnen mooi en makkelijk worden weggewerkt, met een niet al te duur vulmiddel. Ook voor het waterdicht maken van diverse verbindingen (bijvoorbeeld bij glas) is kit hét product. 

 

Maar is kit ook overschilderbaar?

De meeste varianten kit zijn overschilderbaar, behalve kitten op siliconenbasis. Verf hecht namelijk niet op siliconen. Wel zijn hier diverse oplossingen voor. Hieronder de drie verschillende varianten kit en wanneer je welk type het beste kunt gebruiken:

 

Siliconenkit = niet overschilderbaar

Het is raadzaam om siliconekit te gebruiken als er geen acceptabele alternatieven zijn. Denk hierbij aan naden in de badkamer. Vanwege de goede vochtbestendigheid is deze variant hier prima geschikt en is overschilderen vaak niet nodig. Wil je toch over siliconenkit heen schilderen? Bekijk onderaan de anti siliconenen vloeistoffen om verf toch te laten hechten. Onderaan dit artikel lees je hier meer over.

 

Acrylaatkit  = overschilderbaar

Dit is de meest gebruikte variant voor binnen (en beperkt buiten). Deze is niet duur, licht flexibel (5-10% elastisch) en uitstekend overschilderbaar, met zowel verf op waterbasis als verf op terpentinebasis. Nadelen van acrylaatkit zijn dat deze niet hecht op glas, en niet bestand is tegen langdurige vochtbelasting. Voorbeelden zijn oa Hercuseal 110, Den Braven Zwaluw Acryl-W.

 

Polymeer kit = overschilderbaar

Indien er wat hogere eisen worden gesteld, kan een kit op Polymeer basis worden gebruikt. Vaak zijn dit kitten met tevens een lijmfunctie. Dus voor afdichten en lijmen. Deze is elastischer dan acrylaat (tot 25% elastisch), goed vochtbestendig, en hecht op vrijwel alle ondergronden. Het verwerken kan iets lastiger zijn, maar door gebruik te maken van een finisher (bijvoorbeeld Hercuseal 990) kan dit nadeel worden opgeheven. Polymeer is doorgaans goed overschilderbaar met verf op waterbasis en verf op terpentine basis. Voorbeelden zijn oa Bison PolyMax, Hercuseal 410 all paint Glazing en Den Braven 2PS beglazingskit.

Bekijk hier alle kitten & vulmiddelen >>

 

 

Anti siliconen druppels om toch over kit met siliconen te kunnen schilderen

Helaas wordt er door glaszetters nog wel eens een kit gebruikt waar siliconen in zitten. Indien dit toch geschilderd moet worden, kunnen anti-siliconen druppels gebruikt worden. Deze zijn er bijvoorbeeld van Avis. Een paar druppels door de verf, en doorgaans vloeit en hecht de verf nu goed.*Deze tekst kan gebruikt worden als leidraad. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Bekijk hieronder onze voordelig geprijsde anti siliconen vloeistoffen: