Daar waar vroeger de doe-het-zelver vrijwel altijd één-componenten verf gebruikte, en alleen de professionele jachtschilder twee-componenten gebruikte, zijn er steeds meer doe-het-zelvers die ook twee-componenten aflak op hun schip schilderen. Op zich wel logisch, want een twee-componenten verf is nou eenmaal duidelijk beter dan welke één-componenten verf dan ook. De verf is harder en dus kras vaster, en het glansbehoud is ook beter. Maar, er zijn ook nadelen. En dit uit zich voornamelijk in de verwerking. Daar waar de meeste één-component verven zich relatief makkelijk laten verwerken (na 5 minuten kunt u een zakkertje nog wel even wegwerken), is dit met twee-componenten verf een ander verhaal. Het is een kwestie van opzetten, verdelen, en afblijven. De verf droogt namelijk sneller. Verder zijn de meeste twee-componenten verven tamelijk dun, wat zich uit in een mindere vulling, en dekking.


De grotere polulairiteit van twee-componenten verf is mede te danken aan De IJssel Double Coat, die relatief makkelijk te verwerken is. Deze kan ook met een ultra fijne schuimroller aangebracht worden, en vloeit toch goed uit. Hoewel International Perfection minstens zo goed is, zo niet beter, is het nadeel hiervan de vloeiing. Eigenlijk moet deze met een verfspuit worden aangebracht.

Overigens hebben de fabrikanten diverse één-component verven op de markt gebracht, waardoor deze niet allen over een kam te scheren zijn.

Bindmiddelen en hun eigenschappen

Hieronder snel de diverse types bindmiddelen (basis van de verf), met hun eigenschappen:

1) Alkyd:


De meeste gewone verven (voor het huis) zijn op deze basis. In de jachtlakkensector zijn nog weinig aflakken op deze basis, uitzondering is Epifanes Bootlak kleur. Eigenschappen zijn makkelijke verwerking/vloeiing, niet al te lang glansbehoud, relatief goedkoop.

Alkyd verf die verkrijgbaar is bij verfgroothandel.nl:
Epifanes Bootlak kleur

2) Alkyd-urethaan:


Bij deze verven is er aan de alkydhars een deel poly-urethaan toegevoegd, met als voordelen dat er een wat hardere eindlaag ontstaat, en sommige van deze soorten kunnen ook bij lagere temperaturen verwerkt worden. Vloeiing is iets minder dan bij een alkyd. Voorbeeld van een alkyd-urethaan is Epifanes Mono Urethane.


Alkyd-Urethaan verven die verkrijgbaar zijn bij verfgroothandel.nl:
Tenco Bootlak kleur
Epifanes Mono-Urethane

3) Alkyd-siloxaan:


De siloxaan toevoeging zorgt voor een langduriger glansbehoud. Deze verven zijn bij de verwerking wat ‘vettiger’, wat zorgt voor een prettige vloeiing. De doorharding duurt wat langer, dus zeker de eerste weken moet men iets voorzichtiger zijn. Meest gebruikt voorbeeld is Sikkens (International) Super Gloss, ander bekend voorbeeld is International Toplac.

Alkyd-siloxaan verven die verkijgbaar zijn bij verfgroothandel.nl:
International Toplac
International Super Gloss HS
Hydrant Supergloss
Nelf Nelfamar Supertop Gloss

4) Twee-componenten poly-urethaan:


De voordelen zoals genoemd, zijn langdurig glansbehoud, zeer harde en slijtvaste eindlaag. Een ander voordeel is dat deze verfsoort ook zonder hechtlaag op polyester geschilderd kan worden, daar waar er bij een één-component aflak altijd een primer gebruik moet worden.

De Twee-componenten poly-urethaan verven die verkrijgbaar zijn bij verfgroothandel.nl:
International Perfection
Epifanes Poly-Urethane jachtlak kleur
De IJssel Double Coat hoogglans
Nelf Nelfadur Lakverf 2DN hooglans
Nelf Nelfadur Topfinish ZG

Kan een twee-componenten poly-urethaan over een oude één-component verf?


Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Vroeger was er een gulden regel, en die luidde, dat je nooit twee-componenten over één-componenten kon zetten.

Redenen hiervoor:
A) In twee-componenten verf zitten agressieve oplosmiddelen. Deze kunnen een één-component verf oplossen, oftewel werken als een soort afbijt.
B) Een twee-componenten verf wordt harder dan één-component. Bij een hoge puntbelasting kan dit problemen geven, de twee-componenten verf kan gaan knappen. U moet dit zien als het volgende; leg een glasplaatje over een matras, en je hebt geen probleem. Ga er op zitten, en het glasplaatje knapt.

Nu is het natuurlijk niet altijd zwart wit. Praktijk heeft uitgewezen, dat over een volledig uitgeharde laag (minstens 1 jaar oud), over het algemeen probleemloos een twee-componenten poly-urethaan verf te zetten is. Epifanes heeft zelfs een speciale schakellaag (Epifanes Multi Marine Primer) op de markt gebracht, die over een bestaand één-componenten verf gezet moet worden, en die na 3 dagen uitharding over geschilderd kan worden met een twee-componenten aflak.

Of u moet kiezen voor één- of twee-component aflak is en blijft persoonlijk, en ook enigszins afhankelijk van de bestaande ondergrond. Kunt u redelijk goed (en snel) schilderen, dan is een twee-componenten aflak zeker een optie. Bedenk echter wel, dat een twee-componenten verfsysteem weliswaar minder snel beschadigingen oploopt, maar dat als er beschadigingen zijn, deze minder makkelijk bij te werken zijn...


*Deze tekst kan gebruikt worden als leidraad. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.