Milieuvriendelijke antifoulings: welke is geschikt voor jou?

Milieuvriendelijk varen: het is steeds meer belangrijk. Dit deel van de markt is nog volop in ontwikkeling, maar het kan nog onduidelijk zijn welke nou geschikt zijn voor verschillende vormen van gebruik. In deze blog zullen dan ook verschillende milieuvriendelijke coatings en antifoulings behandeld worden, om erachter te komen welke nou geschikt is voor uw gebruik!

Hempel Ecopower-lijn

De Hempel Ecopower-lijn was de eerste koper- en biocidevrije antifouling van Hempel. Deze antifouling bevat dus geen koper, maar ook geen zink; een andere bekende milieuonvriendelijke stof. Hierdoor is de impact van deze antifouling op het milieu minimaal; het effect van deze antifouling is echter ook niet fantastisch. Het is prima te gebruiken als u uw schip na gebruik uit het water haalt, en over het algemeen niet veel vaart. Het is dan ook niet de bedoeling dat deze antifouling toegepast wordt als u vaak en veel vaart; in dat geval zult u merken dat er alsnog aangroei komt op uw boot. De prijs van deze antifouling is echter weer een meevaller: €16,67 voor 0,75 liter (op het moment van schrijven) is prima betaalbaar. We zouden deze antifouling dan ook aanraden als u een paar keer per seizoen vaart, of als u met een budget werkt. Overigens is deze antifouling beschikbaar in zowel een 'harde' als 'zachte' variant; de harde variant, de Ecopower Racing, bevat Tec-Cel, wat de wrijving vermindert. Hierdoor blijft de antifouling langer zitten dan de zachte variant.

Beoordeling: 6/10

 

Epifanes Werdol Kopervrij

De Epifanes Werdol Kopervrij is erg vergelijkbaar met de eerdergenoemde Hempel Ecopower. Ook deze antifouling is koper- en zinkvrij, dus de impact op het milieu is minimaal. Deze antifouling is kwalitatief echter wel beter; als u iets vaker vaart, bijvoorbeeld 1 keer per week, zouden we deze antifouling aanraden boven de Hempel Ecopower. Deze antifouling is namelijk iets meer aangroeiwerend. De Epifanes Werdol Kopervrij is kan over houten, stalen, aluminium en polyester jachten als de juiste onderlaag is aangebracht. Daarnaast kan het ook toegepast worden over bestaande (koperhoudende) antifoulings. Dit is wel een zelfslijpende antifouling, na slijping ontleedt het zichzelf in zuurstof en water.

Beoordeling: 6,5/10

 

Hempel Hempaspeed

De Hempel Hempaspeed in een hoogwaardige, harde biocide-vrije ‘dunnefilmcoating’. Binnen het Hempel-assortiment is dit eigenlijk de volgende stap, na de Ecopower. Het is bedoeld als een aangroeiwerend middel voor boten van glasvezel, staal en aluminium. Het maakt de antifouling dan ook zeer geschikt voor zowel pleziervaartuigen als race / regatta boten, en is ook ideaal voor zowel zoet als zout water. Het is gemakkelijk te reinigen, en laat uiteraard geen vervuiling achter.

Beoordeling: 7,5/10

 

Epifanes Foul Away

De Epifanes Foul Away is een kopervrije, zelfslijpende antifouling. Het is geschikt voor zoet water, en mits tijdelijk kan het ook op zout water verblijven. Door het zelfslijpende karakter blijft het onderwaterschip glad. Het is (mits de juiste primers gebruikt worden) uiterst geschikt voor houten, stalen, aluminium en polyester boten. Deze anifouling bevat echter wel zinkoxide, dus is het niet zo milieuvriendelijk als de overige antifoulings op deze lijst. Het zink zorgt er echter wel voor dat deze antifouling erg effectief is voor een kopervrije antifouling.

Beoordeling: 7,5/10

 

Hempel Silic One

En dan hebben we (op moment van schrijven) de ‘koning’ van de milieuvriendelijke systemen voor het onderwaterschip: de Hempel Silic One. Dit is een biocidevrije coating op basis van siliconen, dier ervoor zorgt dat organismen zich niet aan de romp en schroef vastzetten, terwijl de siliconenpolymeren de zelfreinigende werking bevorderen. Het is geschikt voor gebruik als niet-aanhechtende coating voor boten van glasvezel en staal, en bij alle wateren is het geschikt. Hoewel Hempel geen garantie durft te geven over de levensduur van de Silic One, is 2 jaar effectieve werking makkelijk haalbaar voor deze coating. Wij denken zelf dat het nog wel langer meegaat, maar gezien het product dusdanig nieuw is durven we hier geen garanties op te geven. Het is alleen niet allemaal zonneschijn; het aanbrengen van deze coating brengt wel wat werk met zich mee. We raden het aan om eerst de boot kaal te maken. De eerste laag moet de Hempel Light Primer worden; hiervan 1 laag aanbrengen, gevolgd door 1 laag Hempel Silic One Tiecoat. Hierna kunt u 2 lagen Hempel Silic One aanbrengen.

Voor dit systeem heeft u dus Hempel Light Primer, Hempel Seal en Hempel Silic One nodig. Als gevolg is de prijs ook stevig, maar u heeft dan wel de beste milieuvriendelijke coating voor onderwater, en meerdere jaren vaarplezier.

Beoordeling: 9/10

 

Aanbevelingen

Om het dus kort samen te vatten:

-Ben je een pleziervaarder, die af en toe eens vaart en daarna de boot uit het water haalt? Ga dan voor de Ecopower of de Werdol Kopervrij. De Ecopower is ook beschikbaar in een harde variant, waardoor de kleur blijft zitten na het seizoen.

-Vaar je wat vaker, en heb je een speedboot? Ga dan voor de Hempel Hempaspeed. Deze coating is door zijn harde eigenschappen namelijk geschikt voor het varen op hoge snelheden. Ook als je op een gewoon tempo vaart, maar geen zink in je antifouling wil, is de Hempaspeed uiterst geschikt. Mocht je echter een zelfslijpende antifouling willen, is de Epifanes Foul-Away uiterst geschikt.

-Heb je het geld en de tijd? Ga voor de Silic One. Dit is verreweg de beste milieuvriendelijke coating, en misschien nog wel beter dan de andere (niet milieuvriendelijke) antifoulings op de markt.