Stalen schip: onder water*

Op geen enkele andere ondergrond dan staal worden zo veel diverse verfsystemen (onder water) gebruikt. Dit komt, omdat in principe elke verfsoort over staal gezet kan worden. Staal werkt niet, zoals hout dat wel doet, en staal geeft ook minder hechtingsproblemen dan bijvoorbeeld polyester of aluminium. Aan de andere kant is er ook geen ander materiaal dat zo nodig een beschermlaag behoeft, immers, zonder verf zal staal zeer spoedig (weg-)roesten!

Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig bijna altijd een twee-componenten verfsysteem aangebracht. Dit is dichter van structuur (en dus roestwerender) en harder dan een één-component verfsysteem. Deze epoxy-coatings kunnen slechts op kaal staal aangebracht worden, liefst na straling, en anders na zeer goed schuren. Bij nieuwbouw is dit uiteraard veel gemakkelijker te realiseren dan bij een bestaand verfsysteem. Om een goede dichtheid te krijgen (dit is belangrijk, dit is namelijk bepalend voor de roestwerendheid), is de algemene regel dat er een zogeheten droge-laag-dikte (dus de dikte van de verflaag als deze droog is) van 300 mμ, dat is 0,3 millimeter. Dit lijkt niet veel, maar komt veelal neer op 3-6 lagen verf.

Sommige fabrikanten werken met één product, dat zowel primer als beschermlaag is (bijvoorbeeld International met Interprotect, of Amerlock), andere fabrikanten werken met eerst een hechtlaag, en vervolgens een aparte coating voor de bescherming (bijvoorbeeld Epifanes, hechtlaag is Epoxy Primer, beschermlaag is Epoxy HB Coating, en De IJssel met ZF Primer, gevolgd door een aantal lagen HB Coating). Voordeel van slechts één product, is dat u, als u klaar bent, minder restanten zult hebben. Het is dus economischer.

Natuurlijk is er niet alleen nieuwbouw, sterker nog, de meeste onderhoud wordt gepleegd aan bestaande boten. Dit houdt dus ook in, dat er rekening gehouden moet worden met de bestaande verflaag onder de boot. Als genoemd, er zijn verschillende verfsoorten die onder water gebruikt worden, en deze kunnen niet allen ongestraft over elkaar gezet worden.


*Het advies kan als leidraad worden gebruikt, er kunnen hier echter geen rechten aan worden ontleend.